Bezový sirup z květů, který dokáže vyrobit každý

Teprve posledních pár měsíců jsem se dala do vaření, pečení a domácí přípravy různých pokrmů. Přiznám se, že jsem nikdy nebyla příliš velký fanoušek home made věcí. Čím jsem ale starší, tím víc mě to baví. V sekci „Vaření“ pro vás budu sem tam sdílet recepty, které mě i mého přítele 🙂 nadchly.

Dnes ráno jsem si připravila osvěžující limonádu připravenou z home made bezového sirupu a ráda se s vámi podělím o jeho přípravu. Protože v letních dnech, jako je ten dnešní, si můžete dopřát skvělé osvěžení. Stačí, když sirup zalijete vychlazenou (klidně i perlivou) vodou a přidáte kolečko citronu nebo limetky.

Na přípravu tohoto sirupu mě přivedly holky v práci. Kolem půlky června ho totiž kvete všude požehnaně. Při výletu na kole nebo cestou z práce si ho tak můžete natrhat do papírové tašky. Pozor jen na černé broučky, které se vyskytují vespod květů. 🙂

Na přípravu budete potřebovat vymyté skleničky od jogurtů, přesnídávek nebo skleněné lahve například od rumu, vodky, džusu nebo vína (musí byt uzavíratelné víčkem, ne korkem). Dále cukr krystal dle chuti (doporučení je 1-2 kg cukru na 2 litry vody dle chuti), biocitrony (doporučení je 1-2 ks na 2 litry vody) a kyselinu citronovou (doporučení je 1-2 lžíce na 2 litry). A samozřejmě květy bezu (20-25 ks na 2 litry vody).

Připravíme si velkou sklenici na zavařování nebo hrnec. Převaříme a necháme odstát vodu (dle velikosti sklenice nebo hrnce). Květy bezu zbavíme stopek a vypereme ve vodě. Do velké sklenice nebo hrnce dáme květy bezu, nakrájené citrony, zalijeme vše převařenou vodou a promícháme. Přikryjeme utěrkou nebo plátýnkem a necháme 24 hodin odstát (nejlépe na chladném místě). Poté přecedíme přes cedník vyložený plátýnkem nebo utěrkou do hrnce. Nebojte se vymačkat všechnu šťávu. Přidáme cukr a kyselinu citrónovou a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Štávu můžeme již plnit do lahviček, tato šťáva vydrží 7-10 dní. Pokud chcete, aby vám šťáva vydržela déle, tak ji zahřejte (nenechte ale projít varem) a plňte do lahviček, které pak otočte víčkem dolů. Doporučuji uchovávat na chladném místě nebo v ledničce. Kamarádka ještě skleničku dolije panákem rumu, aby šťáva déle vydržela.

Napište mi, jaký sirup rádi připravujete vy. 🙂

Také by Tě mohlo zajímat

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *