Tvarohová bábovka

Dnes se s vámi podělím o recept na výbornou tvarohovou bábovku, která okouzlila kolegyně v práci.. no.. vlastně jsou z ní nadšení všichni, kdo ji ochutnají 🙂 Základem je tvaroh, který těsto zjemní a bábovka tak není suchá. Navíc se do receptu dává citrónová kůra, ořechy a čokoláda, která jí dodá ten správný šmrnc. Budu se snažit recept popsat i z hlediska časového, jak vše na sebe navazuje, abyste byli při pečení co nejefektivnější. Tak pojďme na recept..

Na bábovku budeme potřebovat:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru krystal
  • 4 vejce (oddělíme si žloutky od bílků)
  • plnotučný tvaroh ve vaničce
  • skleničku oleje (cca 200 ml)
  • kůru z půlky citronu vhodného ke kulinářským účelům (tj. chemicky neošetřeného)
  • vanilkový cukr
  • kypřicí prášek do pečiva
  • 3 lžíce mléka
  • 70 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)
  • 50 g nasekané hořké čokolády na kousky
  • špetka soli
  • na vymazání formy: kousek másla a hrst strouhaného kokosu

Nejprve doporučuji vymazat si formu máslem a vysypat ji kokosem. Jako další si vyšlehám šlehačem bílky se špetkou soli na sníh, stačí v malé nádobě. Metly se mi totiž nezašpiní a mohu je rovnou použít na další směs. Dále si v robotu rozsekám ořechy (nemám mlýnek 🙂 rovnou i s čokoládou na co nejmenší kousky (ne ale na kaši :). Do větší nádoby ke žloutkům přidám cukr krystal, olej, vanilkový cukr a vyšlehám (trvá to asi 2 minuty). Poté do směsi zašlehám tvaroh a 3 lžíce mléka. Mezitím si předehřeji troubu na 180 stupňů. Mouku smíchám opatrně s práškem do pečiva a postupně ji přidám do směsi. Dále do směsi zamíchám sníh. Můžete šlehat šlehačem nebo stačí míchat vařečkou, záleží na vás, já šlehám metlami. Na závěr do směsi přidám kůru z citronu, ořechy, čokoládu a dám péct na cca hodinu. Budík si raději nařídím na 45 minut a poté zkontroluji špejlí, ale většinou to trvá tak kolem té hodiny. Jakmile se těsto na špejli nelepí, tak je hotovo.

DOBROU CHUŤ 🙂

Tip: Tenhle recept mám uložený v mobilu v oblíbených, a když potřebuji v obchodě rychle nakoupit ingredience, tak ho mám hned po ruce.

Také by Tě mohlo zajímat

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *